Zgodovina Invisalign nevidnega zobnega aparata

Zgodovina nevidnega zobnega aparata Invisalign

Danes nevidni zobni aparat Invisalign velja za standard, merilo kakovosti podobnih izdelkov. A kdo je prišel na idejo narediti nevidni zobni aparat ter kdaj in kako so ga potem tudi naredili?

 

 

Prazgodovina Invisalign aparata

Že res, da so nevidni zobni aparati v rabi že več kot dvajset let, a začelo se je veliko prej. Najbrž nikoli ne bi uganili, da so prvi pripomoček za uravnavanje zob, ki ni bil iz kovine, izumili že v 40ih letih 20. stoletja!

 

A so ga res in bil je iz plastike, narejen po meri ter podoben ščitniku za zobe kot jih uporabljajo nekateri športniki.

 

Med tem, ko so pri ortodontih kraljevali klasični in v veliki meri učinkoviti kovinski zobni aparati. V 60ih in 70ih letih so se pojavile sicer plastične opornice, a so jih uporabljali le za manjše popravke.

 

 

Renesansa

Plastiko je v 80ih zamenjal silikon in zabeležili so premike zob do 3 mm z nekovinskimi zobnimi aparati! A naslednje desetletje je bilo prelomno. Leta 1993 je John Sheridan izumil opornico imenovano Essix Retainer, ki je v rabi še danes! Gre za opornico, ki v večji meri poskrbi, da zobje ostanejo na svojem mestu.

 

 

Novi vek in razcvet nevidnih zobnih aparatov Invisalign

Pisalo se je leto 1997 in Zii Chistiju, študentu MBA na Stanfordu so sneli kovinski zobni aparat. Kot vsem, so tudi njemu predali opornice, deloma iz plastike ter deloma iz nekaj žic, ki bodo ohranjale njegove zobe na pravih mestih.

 

Kot odrasel mu klasično otrodontsko zdravljenje ni prav ustrezalo, zato je ob pogledu na novo opornico začel tuhtati, če bi kaj podobnega lahko oblikovali kot alternativo klasičnim kovinskim zobnim aparatom.

Izgled Invisalign nevidnega zobnega aparata

Zbral je nekaj kolegov in takoj so se lotili dela. K sreči so imeli dostop do enkratne računalniške programske opreme univerze in nevidni zobni aparat Invisalign je bil rojen. Že leto kasneje ga je odobrila FDA – vodilno ameriško telo, ki daje zelene luči za varno uporabo hrane, zdravil ter medicinskih pripomočkov.

 

Kot nek kliše so podjetje Align Technology fantje ustanovili v majhni kalifornijski garaži. In kot drug kliše, novega nevidnega zobnega aparata Invisalign ortodonti niso želeli uporabljati, saj so kovinski dobro služili svojemu namenu! Pa še tisti, ki so ga izumili niso imeli ortodontskega znanja.

 

Na prelomu tisočletja so se tako pri Align Technology odločili, da vzamejo zadeve v svoje roke in začeli so z agresivno TV kampanjo, ki je nov način uravnavanja zob prestavil najširši možni javnosti. Interes je bil ogromen in ortodonti so se morali vdati. V tem istem letu jih je že velika večina opravila šolanje in usposabljanje za uporabo nevidnih zobnih aparatov Invisalign.

 

 

Prihodnost

Kljub temu, da izgleda, kot da se nevidni zobni aparat Invisalign od patentiranja ni spremenil, temu ni tako. Podjetje Align Technology sproti spremlja trende ortodontije ter potrebe uporabnikov in sproti nadgrajuje osnovni nevidni zobni aparat Invisalign.

 

Izvirna različica je bila namenjena odraslim, a so patentirali tudi različico za najstnike, nevidni zobni aparat Invisalign Teen in kasneje še za najmlajše – Invisalign First.

 

Kljub različnim podobnim nevidnim zobnim aparatom, ki so morda cenovno dostopnejši in v času pandemije nekateri dostopni tudi na daljavo, podjetje Align Technology in nevidni zobni aparat Invisalign ostajata pojem kakovosti med nevidnimi zobnimi aparati. Do danes ga je že uporabilo več kot 12 milijonov zadovoljnih uporabnikov.

 

 

Kje do Invisalign aparata

Naročite se na brezplačni prvi pregled pri VBO digitalnem zobozdravstvu v Ljubljani, Mariboru, Novem mestu, Radečah ali preko spleta, kjer boste seznanjeni z obravnavo in uporabo Invisalign aparata.

 

Zakaj po Invisalign k VBO? Smo največji Invisalign provider v tem delu Evrope z več kot 2000 Invisalign obravnavami. Vas zanima več? Prijavo na brezplačni pregled in več informacij najdete na https://pregled.vbo.si/