Kako zaščititi dlesni pred krvavenjem in poškodbami

Kako zaščititi dlesni pred krvavenjem in poškodbami

Zdrave dlesni so temelj zdravih zob, s tem pa vašega splošnega zdravja, krvave dlesni pa lahko vodijo v resne zdravstvene težave in celo izgubo zob. Predstavljamo vam preproste nasvete kako zaščititi dlesni pred krvavenjam in poškodbami. 

 

 

Zaščitite dlesni z rednim umivanjem zob

 

Zobe si umivajte dvakrat dnevno, a ne takoj po jedi. Kisline v hrani in pijači namreč začasno oslabijo zobno sklenino, zato s takojšnjim ščetkanjem naredimo več škode kot koristi. Po jedi popijte kozarec vode, zobe pa umijte 30–60 minut po obroku.

 

Če opažate kri med ščetkanjem, ste morda pregrobi. Ščetkajte z nežnimi krožnimi gibi, da ne poškodujete dlesni.

 

Ščetko ob zobe prislonite pod kotom 45 stopinj, da dosežete prostor med zobmi in dlesnijo in iz njega izbezate morebitne ostanke hrane.

 

Če vam med ščetkanjem misli rade odplavajo in naenkrat ne veste več, katere zobe ste že očistili, se držite pravila: 30 sekund levo zgoraj, 30 sekund desno zgoraj, 30 sekund levo spodaj in še 30 sekund desno spodaj.

 

 

Ščetka za zdrave dlesni

 

Učinkovita zaščita dlesni je v veliki meri odvisna od izbire zobne ščetke. Za zdrave dlesni mora biti mehka, da jih ne poškoduje, a hkrati dovolj učinkovita, da odstrani zobne obloge.

 

Najboljši kompromis boste našli v VBO Premium zobni ščetki. Ponaša se z mehkimi ščetinami, impregniranimi s črnim kremenom. Ta med ščetkanjem oddaja ione, ki kljub mehkobi učinkovito poskrbijo za trdovratne obloge. Zato je VBO Premium najboljša ščetka za zdrave dlesni!

 

VBO premium zobna ščetka ne poškoduje dlesni

 

Redno nitkanje

Za res zdrave zobe in dlesni se morate spoprijateljiti tudi z dnevnim nitkanjem. Ne glede na to, ali opažate kri med ščetkanjem ali ne, je nitkanje ključen del zobne higiene, saj nitka doseže kotičke, ki jih ščetka ne.

 

Redni obiski zobozdravnika

Vaš zobozdravnik bo le z rednimi pregledi prepoznal zgodnje simptome bolezni dlesni in vam lahko svetoval, kako jih odpraviti.

 

vbo zobozdravstvo

 

Zdrave navade

Zdravo življenje je temelj zdravih dlesni! Poglejmo, katere navade imajo še posebej velik vpliv.

 

  • Kajenje povzroči večje nalagajanje oblog na zobeh, te pa vodijo v krvave dlesni. Kajenje povzroči tudi pomanjkanje kisika v krvi, zaradi česar se okužene dlesni ne celijo.
  • Izogibajte se sladki hrani in pijači – predelan sladkor je namreč prava pojedina za bakterije, ki so krivec za krvavenje dlesni.
  • Izogibajte se alkoholu – raziskave kažejo, da so ljudje, ki popijejo veliko alkohola, bolj nagnjeni k boleznim dlesni.

 

Hrana za zdrave dlesni

Tako kot je pri hujšanju velik del uspeha odvisen od prehrane, velja tudi za zdrave dlesni in zobe. Poglejmo, katera hrana podpira zdrave dlesni!

 

  • Čebula s svojimi protibakterijskimi lastnostmi preprečuje razcvet škodljivih bakterij na dlesnih.
  • Temna listnata zelenjava, kot sta špinača in kodrolistni ohrovt, ima zaradi veliko vitamina C protivnetni učinek in lahko vaše dlesni varuje pred zatekanjem in okužbami.
  • Mlečni izdelki (mleko, jogurt, sir) vsebujejo protein kazein, ki lahko pomembno zmanjša izgubo tkiva, ob tem pa še zavira erozijo zobne sklenine.

 

Če tudi ob doslednem upoštevanju vseh nasvetov krvavenje dlesni ne preneha, pa čim prej obiščite zobozdravnika!

 

 

Kje lahko dobite VBO zobno ščetko?

 

VBO zobno ščetko lahko kupite v VBO ordinacijah, na spletu ter v ostalih specializiranih prodajalnah in lekarnah. Oglejte si vsa prodajna mesta TUKAJ.

 

Če se vam pogosto zgodi, da še kar uporabljate obrabljeno zobno ščetko, ker ne pridete do trgovine, pa imate na voljo še boljšo možnost: posebni naročniški program! Sklenite neobvezujočo naročnino in vsako leto prejmite paket šestih Premium zobnih ščetk VBO. Tako boste vsakič, ko bo stara začela kazati znake obrabe, imeli pri roki svežo.

 

VBO naročnina prejemanja zobnih ščetk

 

Z naročnino dobite 10 % popusta na redno ceno Premium zobne ščetke VBO, brezplačno dostavo in druge prednosti. Več o naročnini si lahko preberete TUKAJ.