Kako dolgo je potrebno nositi Invisalign opornice?

Imate tudi vi Invisalign nevidni zobni aparat ali pa se odločate zanj? Najbrž ste se že vprašali, kako dolgo je potrebno nositi Invisalign? Pa poglejmo…

 

Čas obravnave z Invisalign aparatom

Časovno obdobje, kako dolgo je potrebno nositi Invisalign, je odvisno od obsega obravnave. Če bodo premiki zob manjši, bo trajalo vse skupaj na primer 3 mesece, v primeru večjih premikov in podrobnejše ortodontske obravnave pa tudi do 1 leta in več.

 

Koliko časa je potrebno nositi Invisalign čez dan?

Invisalign zobni aparat je priporočljivo nositi vsaj 22 ur v dnevu. Torej neprestano, razen v času prehranjevanja.

 

Z vidika nošenja je zelo podoben klasičnemu zobnemu aparatu, s tem, da si ga lahko v času obroka odstranite, kar prav tako pripomore k boljši higieni.

 

Pred ponovno namestitvijo Invisalign opornic je potrebno ščetkanje zob, da odstranite morebitne ostanke hrane. Priporočamo Premium VBO zobno ščetko, v primeru, da pa ste na poti in enostavno nimate možnosti ščetkanja, pa vsaj temeljito sperite zobe z vodo.

 

VBO premium zobna ščetka

Ali lahko nosim isto opornico tudi več kot teden dni?

Običajno obdobje nošenja posamezne Invisalign opornice je teden dni. V primeru, da bi iz kakršnegakoli razloga želeli počakati z uporabo naslednje opornice kot je določeno po urniku, lahko le-to mirno storite. V tem primeru se zamakne celoten urnik nošenja opornic.

 

V nasprotnem primeru je nekoliko bolj težavno, saj ni priporočljivo, da bi opornice menjavali v manj kot 7 dneh, saj v krajšem časovnem obdobju zobje še niso v pravi poziciji za naslednji premik.

 

Kaj pa manj kot teden dni?

Kot že omenjeno, ni priporočljivo nositi opornico manj kot 7 dni, saj se zobje v krajšem času ne uspejo premakniti v pravo pozicijo za nadaljevanje obravnave.

 

Izjemoma je možno opornico zamenjati predčasno (v primeru, da Invisalign aparat zlomite, izgubite ipd.), ampak ne prej kot po vsaj 5 dneh nošenja. Tudi v primeru nezgode nas pred nameščanjem nove opornice pokličite, da vam pravilno svetujemo.

 

Invisalign nevidni zobni aparat - izgled opornic

 

Kaj se zgodi, če opornico izgubim?

Če opornico Invisalign izgubite, je potrebno naročiti novo. V ta namen pri VBO zmeraj svetujemo, da shranite vsaj en komplet opornic za nazaj, kajti v tem primeru nosite prejšnjo opornico za čas izdelave in dostave nove (te, ki ste jo izgubili).

 

Ali je potrebno po končani obravnavi nositi še kaj?

Po zaključeni aktivni ortodontski obravnavi z nevidnim zobnim aparatom Invisalign pri VBO, dobite 3 komplete vzdrževalnih opornic Vivera, s katerimi skušamo vzdrževati novo stanje. Vzdrževalna opornica Vivera od Invisaligna izgleda podobno kot ostale Invisalign opornice, vendar je izdelana nekoliko bolj trajno, saj jo uporabljate več prihajajočih let.

 

VBO invisalign nevidni zobni aparat v uporabi

 

Invisalign vzdrževalna opornica Vivera služi temu, da zobje po končani Invisalign obravnavi ostanejo na mestu in se ne premaknejo nazaj v začetno stanje. Praviloma ga nosite le v nočnem času, tako da vas v vsakdanjih opravilih ne moti.

 

Kako dolgo je potrebno nositi vzdrževalno opornico?

Vzdrževalno opornico Vivera je potrebno nositi za zmeraj. Ne obstaja način, ki bi preprečeval premik zob nazaj brez določenega posega v ustno votlino, zato je Invisalign Vivera najboljša in najenostavnejša rešitev za ohranitev lepega nasmeha tudi mnogo let po Invisalign obravnavi.

 

Kako do nevidnega zobnega aparata Invisalign

Naročite se na brezplačni pregled pri VBO digitalnem zobozdravstvu v Ljubljani, Mariboru, Novem mestu in Radečah. Lahko se naročite tudi preko spleta, kjer boste seznanjeni z obravnavo in uporabo Invisalign aparata. Prijavo na brezplačni pregled in več informacij najdete TUKAJ