Kovinski ali nevidni zobni aparat

Invisalign nevidni zobni aparat ali kasični zobni aparat. Kakšne so razlike?

Le redko nas na posameznikih kaj tako pritegne kot samozavesten nasmeh. Medtem, ko so nekateri srečneži že rojeni s prekrasnim nasmehom, drugi nimajo takšne sreče. Vendar je ortodontija tako napredovala, da lahko popravi in polepša vsak nasmeh. Vas zanima kdaj se odločiti za Invisalign nevidni zobni aparat ali klasični zobni aparat? Poglejmo razlike.

 

 

Zobni aparat – kaj sploh to je in zakaj ga uporabljamo?

 

Kako veste, da ga tudi vi potrebujete?

Zobni aparat je pripomoček, s katerim uravnavamo zobne in čeljustne nepravilnosti. Zob naj aparati ne bi poškodovali, delujejo pa po principu sil, ki zobe prisilijo, da se poravnajo v želene položaje.

 

Najpogosteje zobne aparate uporabljamo da uravnovesimo položaje zob v zgornji čeljusti glede na spodnjo, pri prenatrpanosti oziroma neproporcionalni porazdelitvi zob glede na velikost čeljusti ter pri nepravilnem ugrizu. Vsekakor pa potrebujete mnenje ortodonta, če ste primeren kandidat za zobni aparat.

 

 

Kakšne oblike zobnih aparatov poznamo

 

Kot velja za vsa področja medicine, se tudi v ortodontiji srečujemo z napredkom skoraj na mesečni ravni. Tako sedaj lahko izbiramo med več različicami tako imenovanih klasičnih zobnih aparatov, zadnjih nekaj let pa je vse bolj priljubljen nevidni zobni aparat Invisalign.

 

Invisalign nevidni zobni aparat ali klasični zobni aparat

 

Klasični zobni aparat

Klasični oziroma nesnemljivi zobni aparati so na voljo v več različicah. Gre za zobni aparat, kjer so na zobe pritrjene tako imenovane zvezdice, v katere je napeljana žica loka, ki ustvarja sile, zaradi katerih se zobje poravnajo v želene položaje.

 

Klasični zobni aparat namesti ortodont na začetku zdravljenja, ter ga po končanem zdravljenju tudi sname, vmes pa poravnava in uravnava žico, da zobje ostanejo v začrtanih linijah.

Ker vse več odraslih želi poravnati svoje zobe, se tudi klasični zobni aparati pojavljajo v bolj ali manj vidnih različicah.

 

 

Invisalign nevidni zobni aparat

Nevidni zobni aparat Invisalign skrbi za premike zob na podoben način kot klasični zobni aparat, vendar veliko bolj neopazno, poleg tega pa ima še eno super lastnost, in to je snemljivost. Izdelan je iz BPA-free prozorne plastike, zato je praktično neopazen.

 

Če gledate sicer res od blizu, se zobni aparat Invisalign nekoliko opazi, vendar le zaradi drugačnega leska plastike od naravnega leska zob. Nevidni zobni aparat Invisalign je poseben tudi zato, ker si ga lahko sami snamemo, kadarkoli je to potrebno.

 

 

Invisalign nevidni zobni aparat ali klasični zobni aparat. Kakšne so razlike?

 

Največja razlika med klasičnim, nesnemljivim zobnim aparatom ter nevidnim in snemljivim zobnim aparatom je že v imenu vsakega ortodontskega pripomočka – enega lahko snamemo sami, medtem ko je za namestitev in snemanje drugega potreben obisk pri ortodontu.

 

Invisalign v primerjavi s klasičnim zobnim aparatom

Prednosti klasičnega zobnega aparata

 • Uporaben za vse vrste nepravilnosti
 • Dostopnejša cena
 • Manj doslednosti uporabnika

S klasičnim zobnim aparatom boste lahko popravili še tako kompleksne deformacije ugriza in krive zobe.

 

Slabosti klasičnega zobnega aparata

 • Pogostost obiskov ortodonta
 • Težje čiščenje zob in aparata
 • Vidnost
 • Namesti in sname ga lahko le otrodont
 • Daljše zdravljenje
 • Prisotne večje bolečine
 • Lahko pusti madeže na zobeh
 • Ne morete jesti določene hrane
 • Spremembe načina govora

Po vsakem obisku ortodonta bodo v ustih prisotne bolečine. Do neke mere boste morali tudi prilagoditi prehrano, saj se določena hrana lahko zelo neugodno obesi na zobni aparat. Zobe, na katerih je nameščen klasičen, nesnemljiv zobni aparat, je tudi nekoliko težje čistiti!

 

Prednosti Invisalign nevidnega zobnega aparata

 • Nevidnost
 • Manj obiskov pri ortodontu
 • Lažje čiščenje in boljša higiena
 • Aparat lahko sami snamemo ter menjamo opornico, ko je čas za to
 • Predviden nasmeh/poravnavo zob vidimo že pred začetkom zdravljenja
 • Manj bolečin med zdravljenjem
 • Primeren za zdravljenje velikega ranga nepravilnosti

Najprej je veljalo, da so nevidni zobni aparati Invisalign primerni le za zdravljenje manjših nepravilnosti. Z napredkom tehnologije je sedaj mogoče zdraviti tudi težje oziroma zahtevnejše nepravilnosti.

 

 

Slabosti Invisalign nevidnega zobnega aparata

 • Potrebna samodisciplina – nevidni aparat Invisalign morate nositi vsaj 22 ur dnevno
 • Snemanje pred jedjo
 • Privajanje na snemanje aparata
 • Določena hrana in pijača lahko obarva nevidne zobne opornice
 • Privajanje na govor z opornicami

Prav snemljivost, ki je poleg nevidnosti ena glavnih prednosti nevidnega zobnega aparata Invisalign, je tudi njegova slabost oziroma pomanjkljivost. Med tem, ko lahko brez njega uživamo v vsej hrani in pijači, ki jo svet ponuja je nujno, da nevidni zobni aparat Invisalign po hrani tudi namestimo nazaj na zobe.

 

Nedoslednost nošenja nevidnega zobnega aparata Invisalign je največkrat vzrok za podaljšanje časa zdravljenja. Če ste dosleden človek vas praktično nima kaj skrbeti.

 

 

Kako dolgo morate nositi klasični zobni aparat?

 

Nošenje oziroma uporaba klasičnega zobnega aparata je odvisna od zahtevnosti nepravilnosti, katero odpravljate. Obstajajo študije in primeri, ki omenjajo povprečno nošenje klasičnega zobnega aparata 24 mesecev. Vsekakor ni enotnega odgovora na to vprašanje.

 

 

Kako dolgo morate nositi Invisalign zobni aparat?

 

Tudi nošenje oziroma uporaba nevidnega zobnega aparata Invisalign je odvisna od zahtevnosti nepravilnosti, katero odpravljate. Vendar pa je tukaj treba omeniti še resnost in vestnost, saj se predviden čas uporabe lahko podaljša, kadar nosimo opornice manj kot predpisanih 22 ur dnevno. V povprečju traja zdravljenje z nevidnim zobnim aparatom Invisalign med 6 in 18 mesecev, vsekakor pa bistveno manj časa kot pri fiksnem zobnem aparatu.

 

Ali je Incisalign zobni aparat boleč

 

 

Kaj pa cena?

 

Tako kot se čas zdravljenja razlikuje glede na zahtevnost nepravilnosti, se razlikuje tudi cena nevidnega zobnega aparata Invisalign kot tudi klasičnega aparata. Zahtevnejše in največkrat posledično daljše zdravljenje sta v obeh primerih dražja od zobnih aparatov za enostavnejše korekcije.

 

 

Kaj pa bolečine?

 

Bolečine so načeloma odvisne od vsakega posameznika ter njegovega praga bolečine in vzdržljivosti. Vlogo pri obsegu bolečin igra tudi kompleksnost. Tako klasični kot tudi nevidni zobni aparati delujejo po principu pritiska.

 

Pa vendar prevladuje prepričanje, da zdravljenje s klasičnim zobnim aparatom spremljajo večje bolečine kot zdravljenje z nevidnim zobnim aparatom Invisalign.

 

Največja razlika med obema tipoma zobnih aparatov je ta, da se opornice nevidnega zobnega aparata Invisalign menjavajo zelo pogosto (predvidoma vsak teden), zaradi česar je bolečina manjša, kot po obisku ortodonta in novi nastavitvi klasičnega zobnega aparata, ki je načrtovana vsakih 4 do 6 tednov.

 

 

Kako se odločiti?

 

Preden se odločite za zobni aparat, je nujen obisk ortodonta. Le-ta vam bo po pregledu predstavil potrebne popravke in možnosti zdravljenja. Odločitev je kompleksna, saj moramo upoštevati veliko tako subjektivnih kot tudi zdravstvenih faktorjev, ki se razlikujejo od posameznika do posameznika.

 

Vas mika mnenje strokovnjaka za nevidni zobni aparat Invisalign? Prijavite se na brezplačen pregled in kmalu boste izvedeli!

 

PRIJAVA NA BREZPLAČEN PREGLED