Čiščenje nevidnega zobnega aparata Invisalign

Odlična higiena vaših opornic je osnova za učinkovitost nevidnega aparata Invisalign. Naučite se trikov pravilnega čiščenja in vzdrževanja!

 

 

Zakaj čistiti Invisalign?

To je morda vaše prvo vprašanje ob naslovu tega članka. Saj Invisalign opornico vendar menjam vsak teden!

 

To je sicer res, a v tem času se lahko brez čiščenja vaše opornice grdo obarvajo, bakterije, ki se naberejo na njih, pa povzročijo neprijeten vonj, slab zadah in izpostavijo vaše zobe škodljivim bakterijam.

 

Tudi, če se vam zdi, da v ustih ni več niti kančka hrane, ste lahko prepričani, da se skrivajo v vdolbinah in skritih prostorih med vašimi zobmi.

 

Z vsakodnevnim čiščenjem boste odstranili vse delce hrane in bakterije, ki so čez dan obtičale v zobeh. Poleg tega jih lahko očistite tudi, če ste po nesreči spili kaj obarvanega, da svoj Invisalign obdržite res neviden.

 

Ali je Incisalign zobni aparat boleč

 

Najenostavnejši način čiščenja

 

Najhitrejši, učinkovit in enostaven način je ščetkanje Invisalign aparata. Potrebujete le zobno ščetko in vodo. Priporočamo, da imate za čiščenje Invisaligna posebno zobno ščetko – izberite najmehkejšo, ki je na voljo.

 

Svoj Invisalign temeljito ščetkajte z obeh strani, da odstranite vse morebitne ostanke hrane.

 

 

Ostali načini čiščenja

 

Svoj nevidni zobni aparat pa lahko očistite še na nekaj drugih načinov. Sicer trajajo nekoliko dlje, a če imate občutek, da samo z vodo ne očistite dovolj, ali pa so kljub skrbnosti vaše opornice postale motne ali rahlo obarvane, poskusite katerega od naštetih.

 

Raztopina za ustno higieno – OROXID

Oroxid je edina oralna raztopina na osnovi aktivnih kisikovih spojin z novim mehanizmom delovanja, ki oksigenira, regenerira, dezinficira in deluje. Dokazano je raztopina varna in primerna za vse generacije. Raztopino v obliki spreja preprosto poškropite po opornicah, pustite delovati 15 minut in nato opornico poščetkate. Raztopine ni potrebno spirati z vodo.

 

Milo in voda

V mlačno vodo vmešajte majhno količino nežnega tekočega mila. V mešanico za 20 do 30 minut namočite svoje opornice, nato pa jih pred ponovno namestitvijo temeljito sperite in osušite.

 

Kis in voda

Zmešajte eno enoto kisa s tremi enotami mlačne vode. V to raztopino namočite Invisalign za 20 minut in ga nato sperite s hladno vodo. Pred ponovno namestitvijo ga dobro osušite.

 

Jedilna soda in voda

Zmešajte žlico jedilne sode bikarbone in pol skodelice vode. V raztopino namočite opornice za 60 minut. Preden jih namestite nazaj, jih temeljito sperite in osušite.

 

 

Neprimerno čiščenje Invisalign aparata

 

Morda menite, da bi svoj nevidni zobni aparat morali očistiti močneje, temeljiteje, a tako bi naredili več škode kot koristi.

 

Svojega Invisaligna zato nikoli ne čistite na naslednje načine:

  • z zobno pasto, saj ga lahko poškodujete,
  • s trdo zobno ščetko, saj lahko pustijo praske, ki ga naredijo bolj opaznega,
  • z ustno vodico, saj le-ta ne čisti, poleg tega pa vsebujejo barvila, ki trajno obarvajo vaš nevidni aparat.

Invisalign nevidni zobni aparat je narejen popolnoma po meri

 

Kako skrbeti za higieno nevidnega zobnega aparata Invisalign

 

Čiščenje Invisaligna pa ni edini pogoj za njegovo higieno. Ključne so tudi vaše vsakdanje navade!

 

  • Za najboljše rezultate priporočamo ščetkanje Invisalign aparata dvakrat dnevno, zjutraj in zvečer.
  • Ko med jedjo ali pitjem Invisalign snamete, ga vedno pospravite v njemu namenjeno škatlico.
  • Ne glede na to, ali ste ravnokar končali obilno kosilo ali pa ste si ob popoldanski kavici privoščili piškot – zobe morate pred ponovno namestitvijo aparata očistiti!
  • Da bo neviden zobni aparat res ostal neviden, se izogibajte obarvanim pijačam.

 

Odlična higiena je torej ključnega pomena za zdravje vaših zob in dlesni. Zato vam naj ne bo žal nekaj minut za redno čiščenje Invisaligna. Le tako bo lahko učinkovito in diskretno poskrbel za vaš sanjski nasmeh!